Örjans vall – ett spöke för HIF

När vi snackar möten med Helsingborgs IF tänker nog de flesta på kvalmatcherna 2016, som slutade med HBK i Allsvenskan och HIF i Superettan. Men faktum är att Örjans vall historiskt sett varit en mardrömsarena för skåningarna, som bara har vunnit i HBK:s hemmaborg fem gånger sedan början på 90-talet.

Sen kvittering trots spel med tio man på Örjans vall. Två mål av Marcus Mathisen i matchens sista minuter i returen och en bortaklack som exploderade på Olympia. Kvalmatcherna som tog HBK till Allsvenskan 2016 är nog många HBK:ares finaste fotbollsminnen i modern tid.


Men även historiskt sett har HBK varit en tuff nöt för Helsingborg, speciellt på Örjans vall. När HIF tog sig tillbaka till Allsvenskan 1993 möttes även lagen då i en säsongspremiär. Över 13 000 var på plats för att se HBK vinna med 3–0, efter två mål av Henrik Bertilsson och ett av Nicklas Gudmundsson.


Efter den matchen följde en härlig svit fram till 2010, där Helsingborg bara har en seger på 18 matcher. Dessutom slutade bara tre matcher oavgjort, vilket gör att HBK har imponerande 14 segrar under de åren.


Bland annat hittar vi en 3–1-seger på väg mot guldet i augusti 1997, där Mats Lilienberg gjorde hattrick, och en 4–0-seger 1999, där ”Robban” Andersson blev stor hjälte med två mål och en assist.


2004, när HBK till slut skulle vinna stora silvret, stod laget även där för en fin insats, när man vände 0–2-underlägetill seger med 3–2. Då var det lagkaptenen Tommy Jönsson som dundrade in straffen som innebar tre pinnar.


Senaste segern mot Helsingborg på Örjans vall kom i april 2014, när HBK tog sin första seger den säsongen efter mål av Johan Blomberg och Kristinn Steindorsson.


Så går man på statistiken talar mycket för Bollklubben denna premiärdag. Men alla vet att det är en helt annan sak ute på planen, och det är ju faktiskt där matchen ska avgöras.