Pontus Silfwer blickar fram mot Öster på söndag

Sedan HBK ändrade spelsystem har det blivit tre segrar och en oavgjord. Mittfältaren Pontus Silfwer har imponerat hittills, men är ändå inte nöjd.
Mittfältaren Pontus Silfwer kom till HBK under mitten av förra säsongen från norska Mjøndalen IF. Tidigare har han representerat IK Frej och har även landslagsmeriter i form av tre U19-matcher.

Det tog ett tag att acklimatisera sig i Halmstad, både i klubben och i staden, men hittills under säsongen har han varit en av lagets positiva utropstecken.
– Det är skönt att ha fått en hel försäsongen i benen, det är lite speciellt att komma till en ny klubb mitt i en säsong, vilket jag gjorde förra året, konstaterar den kloke Pontus Silfwer som är en ugn och trygg person, inte den som hörs och syns mest. Förutom på planen då, förstås. Hittills har det blivit både snygga framspelningar och mål från hans känsliga fötter.
– Jag har gjort lite fler poäng för egen del än tidigare. Vi hoppas att det fortsätter så.

En förklaring till att det har gått bra för Pontus är att han får förtroende från tränarstaben, en annan förklaring är att han har börjat känna sig hemma i sin nya stad och sin nya klubb.
– Faktum är att jag aldrig har spelat på riktigt gräs kontinuerligt, utan är uppvuxen på konstgräs, det är en viss skillnad.

Pontus är dock inte nöjd.
– Jag känner att jag inte har nått upp till min maxkapacitet och det gäller även för laget som helhet. Vi kan bättre och vi har mer i oss.

Tanken inför säsongen var att HBK skulle vara ett bollförande och spelande lag som skulle ta sig upp till Allsvenskan direkt. Det är fortfarande målet, men efter en dålig start på Superettan valde Igor att ändra spelsystem. Det har burit frukt.
– Det är en styrka att vi vinner matcher utan att spela på topp. Med det nya spelsystemet som utgångspunkt kan vi försöka bli mer spelförande och spela bättre, vi har bara presterat i perioder såhär långt.

Vad behöver ni förbättra för att lyckas?
– Passningsspelet måste bli bättre. Det gäller för mig också, jag känner att jag har slarvat lite för mycket i det avseendet och jag vill slå fler avgörande passningar i offensiven.

Som den mot Värnamo, exempelvis?

– Ja, det är enkelt att slå djupledspassningar när vi har så snabba forwards som exempelvis Tryggvi.


När hbk.se når Pontus är det en ledig dag och han är djupt försjunken i kurslitteraturen, han pluggar kommunikationsvetenskap och har en tenta kvar innan sommaren. I Stockholm jobbade han med PR på sin brors byrå så det är ett logiskt utbildningsval.

– Det är perfekt att kombinera fotbollen med studier. Jag kör en utbildning för att stärka min CV.


Om det inte blir plugg en ledig dag umgås Pontus med sin flickvän som flyttade med till Halmstad, men som jobbar i Varberg.

– Vi hittar även på aktiviteter med killarna i laget, igår spelade vi exempelvis beachvolleyboll tillsammans.