Klassiska GAIS kommer på besök till Örjans vall

Det går fort just nu i Superettan. I måndags var det match mot Gefle och på söndag är det dags igen. Klassiska ”makrillarna” från Göteborg kommer på besök och förhoppningsvis kommer många GAIS:are och hemmafans fylla läktarna på Örjans vall.

HBK och GAIS har förstås mötts många gånger genom åren. Bland de drabbningar som står ut kan nämnas 1959 då HBK vann vi hemma med hela 7-0 i Allsvenskan. Kvalmatchen 1971 är även den minnesvärd. Den slutade 1-1 där båda lagen veckan efter gick upp i Allsvenskan.Det var även den sista matchen på Örjans vall med gamla huvudläktaren.


Det finns även många spelare och två tränare – Helge Ahlström och Jan Mak – som har representerat båda föreningarna. Blandspelarna kan nämnas Jeffrey Aubynn och Gudjon Baldvinsson, samt förstås Junes Barny och Dusan Djuric som lirar i GAIS för närvarande.


HBK mötte GAIS på försäsongen i en match som avbröts eftersom det snöade ymnigt, någon som nästan känns otänkbart idag när solen skiner som om det vore sommar. När matchen avbröts stod det 1-1 och GAIS hade spelat bra med ett fantasirikt anfallsspel. De började även Superettan bra men har dock gått lite sämre den senaste tiden, till skillnad från hemmalaget HBK.

– Vi är stärkta av prestationen mot Gefle och vi visade ett bättre anfallsspel än tidigare och ett större bollinnehav. Det gick även snabbare i uppspelen för oss och fler spelare ville vara med och bidra. Det känns positivt och jag hoppas att vi får se samma sak mot GAIS, konstaterar Igor Krulj, tränare i HBK.

– GAIS är ett bra lag och två gamla HBK:are är härförare i offensiven, så det blir spännande.


Spelare som har representerat både HBK och GAIS:

Jeffrey Aubynn

Gudjon Baldvinsson

Junes Barny

Dusan Djuric

Holger Gustafsson

Patrik Ingelsten

Joel Johansson (Anell)

Mikael Johansson (Bolmér)

Per ”Texas” Johansson

Tore Karlsson

James Keene

Sebastian Möller

Simon Silverholt

Johan Svahn

Stefan Vennberg