Fin Hollandturné av HBK U19

HBK U19 har de senaste åren åkt till Ruurlo, Holland, på Kareel Stegemann Tournament under pingsthelgen. Efter idel 5-7 placeringar lyckades U19-laget förra året ta sig ända till final där det blev 0-1 förlust mot Sparta Rotterdam. Ett formstarkt HBK-lag åkte därför ned detta året fulla av självförtroende för att överträffa fjolårsbedriften.
– Vi fick bästa tänkbara start den första dagen. En fantastisk vändning i slutminuterna mot Union Berlin som följdes upp med en stabil 3-0 seger mot värdklubben VV Ruurlo, kommenterar assisterande tränare Daniel Kaplinski från bussen som på måndagskvällen befann sig på genomresa i Tyskland.

Dag två av turneringen och gruppspelets eldprov och avgörande dag väntade. Redan 10.00 på söndagsmorgonen stod AC Horsen från Danmark för motståndet. De kontringstarka danskarna tog ledningen men HBK fick sedan kontroll på även det och sprang säkert hem en fin 3-1 seger.

Gruppspelsmatch fyra som kunde bli helt avgörande för en topplacering eller inte. För motståndet stod holländska toppakademin NAC Breda. En utmaning som Bollklubbarna tog sig an på bästa sätt och kunde, till slut, rättvist segra med 1-0 efter sent segermål av lagets målkung, Alexander Johansson.
– En fantastisk gruppspelsomgång med många väldigt högkaratiga prestationer både individuellt och som lag. I och med NAC-vinsten blev vi klara för semifinal redan innan den avslutande gruppspelsmatchen mot KV Mechelen vilket såklart var en stor lättnad att ha med sig in mot de skickliga belgarna som avgick med segern, fortsätter Robert Nordström som även han var på plats för att övervaka U19-laget samt U16-laget som spelade i grannbyn Boekelo.

Dag tre, semifinal 13.00 mot Kalmar FF den U19-allsvenska kollegan och tillika gruppvinnaren i grupp A. HBK:s slutspelsprestationer kan sammanfattas i ordet soppatorsk. Kalmar som fick en drömöppning genom 0-1 redan efter tre minuters spel fortsatte vara tunga och skickliga offensivt uppstött med en solid defensiv. I första halvleks sista minut kom också opsykologiska 0-2 och ett par minuter in i andra halvlek 0-3. Kalmar som sedan gick och vann även finalen var värdiga segrare även om HBK spelade upp sig utan att riktigt vara nära vändningen. Tredjeprismatchen en timme (!) efter semifinalen var sedan av akademisk betydelse och där avgick KV Mechelen, femma i den belgiska U19-ligan, med segern efter betydligt större effektivitet i straffområdena.
– Turneringen får såklart en, till viss del, bitter eftersmak då vi misslyckades på finaldagen. Det ska ändå sägas, med såhär kort distans till det, att det bara är en parantes i sammanhanget. Denna turnering ger killarna så oerhört mycket både sportsligt men också socialt och mänskligt att vi tar med oss väldigt mycket härifrån. Det var helt enkelt tom i tanken efter två fantastiska fotbollsdagar och det får vi acceptera men också lära något av.

HBK U19:s fjärdeplacering var klubbens näst bästa placering i Kareel Stegemann Tournament genom tiderna.  Bara förra årets andraplats är bättre. Bakom sig i placeringslistan låg bland andra de skickliga kroaterna Lokomotiv Zagreb, slovakiska mästarklubben Slovan Bratislava, tyska Union Berlin samt de inhemska toppakademierna FC Twente och NAC Breda.

Matchstatistik:

HBK U19 – Union Berlin 2-1 (0-0)
Målen: 0-1 (23). 1-1 (37) Oliver Hintsa (Philip Comnell). 1-2 (39) Alexander Johansson.

HBK U19 – VV Ruurlo 3-0 (1-0)
Målen: 1-0 (14) Oliver Hintsa. 2-0 (26) Mohammed Wasmy (Alex Jacobsson). 3-0 (34) Mohammed Wasmy (Oliver Hintsa).
HBK U19 – AC Horsens 3-1 (1-1)

Målen: 0-1 (2). 1-1 (7) Alexander Johansson (Nils Hedström). 1-2 (30) Alexander Johansson (Oliver Hintsa). 1-3 (39) Mohammed Wasmy (Alexander Johansson).

HBK U19 – NAC Breda 1-0 (0-0)

Målen: 1-0 (38) Alexander Johansson (Philip Comnell).

HBK U19 – KV Mechelen 2-3 (0-1)

Målen: 0-1 (14). 0-2 (28). 1-2 (31) Jacob Olsson (Philip Comnell). 1-3 (35). 2-3 (37) Jacob Olsson (Nils Hedström).

HBK U19 – Kalmar FF 0-3 (0-2)

HBK U19 – KV Mechelen 0-4 (0-1)