Viktiga poäng på spel i Jönköping

Jönköping Södra påminner en del om HBK på så sätt att klubben har åkt upp och ner mellan Superettan och Allsvenskan ett tag. Förra året vann HBK hemma med 6-1 i en mycket minnesvärd match. Vågar vi hoppas på liknande mirakel i eftermiddag?
– Allt vi gjorde blev 100% rätt i den matchen. Vi skapade tryck och vi kunde trumma på med inlägg i deras straffområde. Det var en minnesvärd match på flera sätt, det var ju även Ivo Pekalskis och Sead Haksabanovics sista match för denna gång i HBK, kommenterar Igor Krulj den härliga matchen mot Jönköping senast lagen möttes.

HBK ligger på kvalplats i Superettan, dagens motståndare hittar vi lite längre ner i tabellen – på tiondeplats. Jönköping Södra har blandat och gett under säsongen hittills och det är långtifrån en ”walk in the park”, trots att matchen spelar på StadsPARKsvallen.
– De har kommit igång mer och mer efter sitt tränarskifte. De är stärkta efter två senaste segrarna, konstaterar Igor Krulj.

Efter dagens match väntar tio dagars semester för HBK. Tillbaka efter ledigheten kommer Premier League-laget Crystal Palace för träningsmatch (16 juli). HBK kommer även träningsspela mot Varbergs Bois lördagen den 21 juli som en förberedelse för att Superettan starta om mot Degerfors den 31 juli. Det är till denna match som Jesper Westerberg hoppas kunna bidra till en fin publiksiffra. Hans marknadsföringsinitiativ ringas in i hashtaggen #SlutsåltÖrjan och är ett resultat av att HBK-spelarna är missnöjda med hur Halsmtadspubliken sluter upp bakom sitt HBK.
– Vi har såklart varit väldigt positivt till ”Jeppas” initiativ. Det drabbar föreningen att inte publikintresset når upp till det vi hade trott. Att initiativet kommer från kärnan, spelartruppen, visar på att det finns ett stort klubbhjärta, menar Krulj.

I Jönköping Södra finns en hel del HBK-bekantingar. Mittbacken Marcus Johansson (sjuk) och Jesper Westerbergs affärspartner Fredrik Olsson (skadad) kan dock inte vara med. Tidigare Halmiamittfältaren Sebastian Crona är avstängd. Andreas Jankevics, som i fjol var assisterande tränare i HBK, återvände till Jönköping och fungerar nu som sportchef.
– Vi jobbade hela förra året jag och Andreas, men vi har inte pratat inför denna match. Daryl Smylie är tillbaka efter sin avstängning och han är kanske den som är mest farlig framåt. Jakob Orlov är en jobbig anfallare som tar plats i offensiva boxen.

Gabriel Gudmundsson är tillbaka i HBK-truppen och kommer troligen få starta dagens match.
– Vi är revanschsugna efter förra matchen, framförallt vill vi inte släppa till ett tidigt baklängesmål. Jag tror att vi hade vunnit den matchen om vi hade varit elva gubbar på plan hela matchen. En utvisning ställer ju till det.

Christer Persson, manager i Jönköping Södra, säger såhär om dagens match:
– Det viktiga är som vanligt att vi får ihop vår helhet i spelet, allt som händer när man vinner boll och förlorar den. HBK har en del vassa spelare att se upp med och ett bra omställnings- och kantspel.

LAGEN
HBK (preliminärt): Malkolm Nilsson – Jesper Westerberg, Peter Larsson, Alexander Berntsson, Thomas Boakye – Oscar Petersson, Jonathan Svedberg, Pontus Silfwer – Höskuldur Gunnlaugsson, Kosuke Kinoshita, Gabriel Gudmundsson.

Jönköping (preliminärt): Frank Pettersson – Alexander Jallow, Max Watson, Erik Moberg, Tom Siwe – Fredric Fendrich, Amir Al-Ammari – Peter Gwargis, Daryl Smylie, Arni Vilhjalmsson – Jakob Orlov.