Viktig match i Superettan ikväll

Det finns många minnesvärda derbyn mellan HBK och HIF genom åren, ny klassisk match ikväll?
Precis efter att VM har dragit igång kan du njuta av inhemsk toppfotboll i det heta derbyt mellan de klassiska antagonisterna HIF och HBK.

Vem minns exempelvis inte premiärmatchen lagen emellan i Allsvenskan 1993? Över 13 000 var på plats för att se HBK vinna med 3–0, efter två mål av Henrik Bertilsson och ett av Nicklas Gudmundsson.

Faktum är att Örjans vall historiskt sett varit en mardrömsarena för skåningarna, som bara har vunnit i HBK:s hemmaborg fem gånger sedan början på 90-talet. Efter premiärmatchen 1993 följde en härlig svit fram till 2010, där Helsingborg bara har en seger på 18 matcher. Dessutom slutade bara tre matcher oavgjort, vilket gör att HBK har imponerande 14 segrar under de åren.

Bland annat hittar vi en 3–1-seger på väg mot guldet i augusti 1997, där Mats Lilienberg gjorde hattrick, och en 4–0-seger 1999, där ”Robban” Andersson blev stor hjälte med två mål och en assist. 2004, när HBK till slut skulle vinna stora silvret, stod laget även där för en fin insats, när man vände 0–2-underläge till seger med 3–2. Då var det lagkaptenen Tommy Jönsson som dundrade in straffen som innebar tre pinnar.


Senaste segern mot Helsingborg på Örjans vall kom i april 2014, när HBK tog sin första seger den säsongen efter mål av Johan Blomberg och Kristinn Steindorsson.


Så går man på statistiken talar mycket för Bollklubben ikväll. Men alla vet att det är en helt annan sak ute på planen, och det är ju faktiskt där matchen ska avgöras.

– Vi tänker inte så mycket på att det är stormatch utan har förberett oss på samma sätt som vanligt, konstaterar Igor Krulj.

När hbk.se når Igor är det mitt i aktiveringen som väcker kropparna och får igång nervsystemen.
– Anspänningen är på rätt nivå, fastslår Igor som ser fram emot matchen ikväll. Själv laddar han ofta med ett gympass eller genom att gå igenom den stundande matchen i huvudet en gång till. Två timmar innan matchen brukar tränarstaben samlas och snacka ihop sig.

HIF har ett starkt lag och har många spetsspelare. Laget har dessutom bra form – således en svår nöt för HBK att knäcka ikväll. Mohammed Abubakari som är tillbaka efter avstängning, liksom kvicke Mamudu Moro som gör comeback efter att ha missat segermatchen mot Degerfors senast. Mattias Almeida är ett frågetecken på grund av sjukdom.
– Båda kanterna är bra i HIF – Moro och Max Svensson. Dessutom är Andri Bjarnason är väldigt giftig framåt, berättar Krulj.

I HBK är Peter Larsson och Jesper Westerberg tillbaka i truppen och även i startelvan, avslöjar Igor.
– HIF har sina svagheter i de defensiva omställningar, men även att hålla ihop lagdelarna ibland. Det hoppas vi kunna utnyttja.

Lagen 
HBK (prel):
Malkolm Nilsson – Jesper Westerberg, Peter Larsson, Alexander Berntsson, Thomas Boakye – Pontus Silfwer, Jonathan Svedberg – Gabriel Gudmundsson, Höskuldur Gunnlaugsson, Tryggvi Haraldsson – Kosuke Kinoshita. 

Helsingborg (prel):
Pär Hansson – Anders Randrup, Fredrik Liverstam, Carl Johansson, Adam Eriksson – Darijan Bojanic, Andreas Landgren – Mamudu Moro, Mikael Dahlberg, Max Svensson – Andri Bjarnason.