Första matchen i niopoängstrilogin

BK Frej från Täby är först ut i den trilogi av hemmamatcher under loppet av en vecka som marknadsförs som ”9poängsmatchen”. HBK har verkligen chansen att befästa sin position i toppen av tabellen, men då gäller det att vinna – med början i eftermiddag.

Som bekant saknas försvararna Peter Larsson och Jesper Westerberg på grund av avstängningar i eftermiddagens match. Dessutom är trion Andreas Bengtsson, Emil Tot Wikström och Andreas Hadenius skadade. Det gör att Igor Krulj får lite huvudbry kring hur han ska ställa upp försvarspositionerna.

– Vi har naturliga ersättare på alla positionerna i backlinjen, men Andreas skadade sig på träningen i torsdags och då blir det en kantspelare som tar klivet ner – Höskuldur ”Höggi” Gunnlaugsson tar positionen som högerback.


BK Frej har inlett serien dåligt och parkerar på femtonde plats, näst sist i tabellen. Igor Krulj höjer dock ett varningens finger. Senast besegrade man Öster hemma med 3-2 och formen är god. Dessutom har en del spelare från samarbetsklubben Hammarby anslutit. Alie Sesay är dock avstängd.

– Senast vi var i Superettan låg vi under med 4-0 efter en halvtimme på bortaplan mot Frej, minns Malkolm Nilsson. Vi har dock fått in deras bästa spelare i Pontus Silfwer, men Marcus Degerlund har tillfört stabilitet i deras backlinje och de har en del giftiga offensiva spelare. De har ju fått in spelare som har konkurrerat i Allsvenskans bästa lag (Hammarby), så de kommer nog in med självförtroende.


Igor Krulj håller med och lyfter fram ytterligare två spelare i dagens motståndarelva.

– Dusan Jajic och Joakim Runnemo står för det mesta av Frejs spel.


Kosuke ”Koske” Kinoshita gjorde hattrick senast och har sett pigg ut på träningarna, repris idag?

– Han är genombrottskraftig och duktig både felvänd och rättvänd. Hans distinkta skott är ett viktigt anfallsvapen för oss, menar Krulj.


Vi frågade även HBK:s målvakt Malkolm Nilsson vad som gör ”Koske” så svårstoppad.

– Han är kraftfull i fysiken, det måste vara den starkaste japanen som finns. Han har haft problem med skador tidigare i karriären och inte riktigt fått chansen. Nu har han hittat sin roll och kommit in i klubben mer och mer. Han är svår att läsa eftersom han kan avsluta på väldigt många olika sätt. Dessutom är han inne i en period av flyt just nu och då brukar det rulla på.


Apropå rulla på... Malkolm Nilsson har varit en av Bollklubbens bästa spelare hittills under säsongen. Han är en starkt bidragande orsak till att HBK är svåra att göra mål på.

– Samarbetet med backlinjen fungerar väldigt bra. I några matcher har jag fått rädda lite, men i andra är det backlinjen som har räddat oss på mållinjen. Vi offrar oss för varandra.


Du själv känns lugn och ser rutinerad ut som sista utpost, trots att det är din första säsong som etta.

– Jag får mer och mer rutin för varje match och känner sig säkrare och lugnare. Jag har spelat fotboll sedan jag var fem år, men det är ändå det mentala spelet som påverkar mest. För mig har det varit enklare att gå in på Tele2 mot AIK än Varberg förra veckan. Jag vet inte varför det är så, det är kanske så att Superettan gäller mer. Jag har jobbat mycket med den mentala biten tillsammans med vår mentala coach Andreas Ivarsson, han är ett skönt bollplank.