Laxacupen lockar hundratals i hettan

Trots värmeböljan är det många ungdomar som har tagit sig till fotbollsturneringen som arrangeras av HBK med cupvinst som mål. 

Laxacupen har funnits sedan 1980 och har blivit en självklar turnering för många ungdomar som brinner för fotbollen. I år har nästan 200 lag tagit sig till Halmstad för att spela fotboll och upp emot 2500 personer övernattar på någon av de tio olika lokalerna runt om i stan.


Flera av HBK:s ungdomar är med i turneringen nu, och HBK:s målvakt Malkolm Nilsson är en av många HBK-spelare som deltagit i Laxacupen många gånger som ung.

– Jag har varit i tre finaler, och jag tror att jag har vunnit Laxacupen två gånger, säger han.

– Alla såna turneringar man var med på var alltid roliga. Laxacupen var ju enkel att vara med i eftersom den är i Halmstad. Det var bra lag med, så det var alltid roliga turneringar att vara med i, säger Malkolm Nilsson.


I år är det framför allt det varma vädret som sticker ut. Årets turnering är en av de varmaste någonsin, med temperaturer på uppemot 34 grader.

– Det har ändå funkat bra, det gäller bara att vara förberedd och att dricka och äta rätt, säger Stefan Mildaeus, som är turneringsansvarig.


Trots det varma vädret är det bara en av planerna vid Sannarp som inte är spelbar. Matcherna som skulle spelats där får därför flyttas till Skedalaheds IP, och än så länge har det fungerat bra, efter förutsättningarna.


Fotbollscupen har väckt ovanligt stort medialt intresse i år, både Hallandsposten och P4 Halland är på plats och rapporterar om turneringen, och flera fotbollsbloggar bevakar Laxacupen.


Stefan Mildaeus vill även lyfta fram den goda stämningen som råder både på och utanför plan.

– Det är bra nivå från lag, föräldrar och tränare. Bra uppträdande och mycket människor, säger han.


För att få en turnering som Laxacupen att gå runt krävs mycket ideell hjälp från föräldrar som bland annat vaktar skolor och står i kiosker.

– Som turneringsansvarig vill jag lyfta fram detta – hela turneringen bygger på den ideellt hjälpande handen, säger Stefan Mildaeus.


Ett uppskattat inslag under Laxacupen är discot som går av stapeln under fredagskvällen.

– Det är kul att få bryta av fotbollen med något annat, säger Alice Midbratt, som är turneringsansvarig.


Och för ungdomarna som deltar i Laxacupen cirkulerar det mesta runt fotbollen.
– Det bästa som finns är när man åker till en övernattningslokal på kvällen och fortfarande ser dem spela fotboll ute på gården, säger Alice Midbratt.

– De får en sammanhållning och det är extra roligt att vara tillsammans och göra mycket roliga grejer och spela fotboll. Jag önskar alla lycka till och hoppas att det inte blir för varmt för dem och att de kan njuta, avslutar Malkolm Nilsson.

Finalspelet pågår från lördag till söndag – kom gärna förbi för att se framtidens fotbollsstjärnor spela fotboll på Sannarps fotbollsplaner!