Gabbe ser fram emot att göra poäng

Gabriel Gudmundsson klev under hösten fram som en tongivande spelare i HBK-tröjan. Han har spelat till sig en ordinarie plats i laget och hoppas fortsätta på den inslagna vägen. Nästa steg blir den viktiga matchen mot Syrianska på lördag i Svenska cupen.
Idag gäller det – en viktig match direkt under försäsongen. Efter förra veckans debacle är det vinst som gäller mot division 1-laget Syrianska från Södertälje om hoppet om avancemang i Svenska cupen ska leva. Det är kl 16:00 hemma på Skedalaheds konstgräs som gäller.

En av spelarna som ser fram emot att göra en bättre match än mot Oddevold är Gabriel Gudmundsson, som under den allsvenska säsongen blev delad bästa målskytt i HBK och var det stora stjärnskottet i en annars tuff höst.
– Ja, det kändes bra i höstas och jag hoppas att jag kan fortsätta göra det bra nu i superettan.

Men trots att det vilar lite mer ansvar på talangens axlar till den här säsongen, verkar han ta det hela med ro.
– Jag tänker inte så mycket på min egen roll, utan jag ska ju se till att prestera tillsammans med mina lagkamrater. Och det är matcher varje vecka, så fokuset ligger hela tiden där.

Och om du ser till din fortsatta utveckling, vilka kliv hoppas du att du kan ta den här säsongen?
– Framför allt hoppas jag att jag kan undvika skador och spela så mycket som möjligt. Men sedan hoppas jag också att jag kan göra fler poäng den här säsongen.

När "Gabbe" kom upp i A-truppen var det som yttermittfältare. Men under slutet på förra säsongen flyttade Igor Krulj upp honom som anfallare. Något som verkar ha passat honom utmärkt.
– Ja, det känns som att jag har bytt helt nu, det är i alla fall så det har sett ut den senaste tiden. Jag trivs bra i anfallet, och känner mig trygg där.

Är det där du trivs bäst?
– Ja, men det skulle jag nog säga. Det är ju där i från målen ska komma, och någonstans är det ju det fotbollsmatcher handlar om. Så jag hoppas att kunna göra några sådana i år.

En pinne senast mot Oddevold, vad var det som inte riktigt stämde då?
– Det var en sådär match från våran sida. Vi visste på förhand att de skulle ställa sig lågt och satsa på kontringar. Men man märkte att vi inte riktigt var med fullt ut, och jag vet att vi kan mycket bättre. Det som saknades framför allt var väl rörelse längre fram, vilket jag också kan bidra med, och lite balans bakom attack, vad vi gör när vi tappar boll högt upp i banan.

Vad kan ni göra bättre till Syrianska på lördag?
– Vi måste helt enkelt visa att vi kan och vill bättre. Vi har ju träningspass varje dag, och det gäller att ta vara på dem också, och visa det viljan varje träning.

HBK:s tränare är inne på samma linje:
– Oddevold var väldigt låga i sitt försvarsspel och det är vi kanske inte riktigt vana vid. Då får vi inte kliva på med båda våra yttermittbackar samtidigt, för det skapar möjligheter för motståndarkontringar. Jag tror inte att Syranska kommer att vara lika låga, det kommer att bli en annan match, det visade de mot AIK senast.

Alexander Berntsson är tillbaka från sjukdom medan Andreas Bengtsson är skadad. Den troliga startelvan blir därför:
Malkolm Nilsson – Marcus Mathisen, Peter Larsson, Alexander Berntsson – Jesper Westerberg, Jonathan Svedberg, Pontus Silfwer, Höskuldur Gunnlaugsson, Thomas Boakye – Gabriel Gudmundsson, Kosuke Kinoshita.