Veckans spelare: Alexandra Hellekant

Hon är inte bara mittfältare i HBK Dam; Alexandra Hellekant har besegrat några av världens bästa seglare i seglingstävlingen Mästarnas Mästare.  
– Jag började med fotboll ungefär när jag var fem, sex år. Jag började följa med på matcherna som brorsan spelade och fick se honom. Och då tyckte jag att det verkade kul, och så ville jag också spela, berättar Alexandra Hellekant. 

Hon började sin fotbollskarriär i Astrio, och där var hon fram tills förra året då hon började i HBK. 

– Jag kände att jag ville ha något nytt, så jag kunde utvecklas. Jag kände att HBK var ett bra alternativ, jag kände några här och de låg en division bättre än Astrio. Sen är det ett gott gäng och det märkte jag redan när jag provtränade. De var väldigt välkomnande och de spelade bra, så det var ett självklart val för mig. 

Men mittfältaren är inte bara duktig på fotbollsplanen, hon har tävlat mot eliten i segling. 

– Jag seglar med mina syskon och pappa, så det är en lite mindre båt med tre- fyra personer. Vi har seglat en del mindre tävlingar i år faktiskt. Jag har seglat hela livet, det är en familjegrej. Vi har tävlat tillsammans sen vi var elva år gammal. Vi vann faktiskt SM i CB66, som är vår klass, säger Alexandra.

Men det absolut största var när Hellekants vann Mästarnas mästare i segling tidigare i år, och besegrade kända seglare som tävlat i både OS och VM. 

– Det finns ju olika båtklasser och alla mästare i de olika båtklasserna möts i en tävling – och då blev vi mästarna av mästarna kan man säga. Det var massa OS-seglare och VM-seglare med, så det är nog det största som hänt i mitt liv, säger hon. 

Men när det kommer till fotbollen är det cuplivet som satt störst avtryck.

– Det är alltid kul att åka iväg med laget och möta nya lag! Fotboll betyder väldigt mycket för mig, det är en stor del av mitt liv. Det är där jag träffar många av mina kompisar, och under säsong blir det väldigt mycket träningar. Jag hänger mycket på Örjans vall och planerar min tid utefter det. 

Men även fotbollen har sin baksida. 

– Det sämsta med fotboll är väl motgångarna. När man presterar dåligt i en match. Man spelar ju som ett lag, och det påverkar ju hela laget om man spelar dåligt, till skillnad från ensamsporter där det bara påverkar en själv.