Kujtim Bala ansluter till tränarteamet

Den förre HBK-spelaren Kujtim Bala kommer tillbaka till HBK, men nu i en tränarroll med fokus på analys och scouting av motståndare.  
– Vi har valt att ta in en tidigare HBK-spelare som ska tillhöra ledarstaben med inriktning analys och scouting av motståndare. Kujtim har även gjort den här resan som vi står inför 2019, som spelare, med tre olika lag, och har lyckats med bedriften att ta upp tre samtliga lag till Allsvenskan. Det känns väldigt positivt utifrån ett spelarperspektiv, att ha med någon som har gjort den här resan, säger HBK:s huvudtränare Igor Krulj. 
 
Och Kujtim Bala tycker det är jätteroligt att få komma tillbaka till Örjans vall. 

– HBK är en förening som har funnits där för mig i ett tidigt karriärsskede och erbjöd mig möjligheten att spela elitfotboll när jag kom hit som 14-15-åring och gick hela vägen upp till elitfotbollen och fick spela mina första allsvenska matcher med HBK. Anknytningen har varit här hela tiden, med tanke på historien, så därför känns det jättekul att vara här, säger han. 

Men nu kommer han alltså tillbaka till Örjans vall i en helt ny roll, och som en viktig kugge i tränarteamet. 

– Det känns positivt. Jag tror att vi blir ett mer komplett tränarteam som stöttar varandra i helheten för att nå så bra resultat som möjligt för klubben. Jag hoppas kunna tillföra en till dimension och se till att kunna utveckla individen mer. HBK är privilegierade som har så många unga talanger i truppen, och vi ska ta hand om dem på bästa sätt. Sen kommer jag sitta en hel del med analysen, både av det egna spelet, men också av motståndarna och det känns bra. Så rollen i sig känns rolig och utmanande på samma sätt, säger Kujtim Bala. 

Och det faktum att Bala har gjort resan från Superettan till Allsvenskan förut är en viktig erfarenhet i HBK:s strävan att ta sig tillbaka till svensk fotbolls finrum.

– Man brukar ha lätt att koppla på instinkten när man ska överleva men det handlar om samma saker när man ska gå upp en serie. Jag tror jag kan hjälpa till med det mentala som ligger bakom, och hitta drivkraft även när man är ett topplag, det är en viktig faktor för att lyckas gå upp. Framför allt vill jag utmana både spelare och ledare på rätt sätt. Att finnas där i diskussioner, vara med och driva en process framåt och se till så vi kan nå de bästa resultaten för klubbens räkning. 

Och framöver hoppas Bala att HBK kan etablera sig i Allsvenskan.  

– Jag hoppas att HBK får vara där de borde vara, även om man ska vara redo fotbollsmässigt för att vara där. Så inte det blir en berg-och-dalbana hela tiden, för då måste man börja om hela tiden. Jag hoppas vi kan sätta igång något som håller på högsta nivån över tid, säger Kujtim Bala och fortsätter:

– Med tanke på hur truppen ser ut, med talangerna som finns och snittåldern, tror jag vi har ett väldigt bra läge att vara bättre i framtiden, med tanke på att spelarna blir mer erfarna, får fler matcher och fortfarande är i en god ålder. Det är en eloge till ungdomsverksamheten som har sett till så spelarna är så många och så duktiga och som har sett till så de kan komma upp till seniorverksamheten i så tidig ålder.