Årets första derby!

Superettan anno 2018 är ett getingbo rent geografiskt, bara i Halland finns tre lag som tampas om topplaceringarna. Första derbyt för säsongen blir mot Falkenbergs FF den 1 maj.
Genom åren finns en hel del spelare som både har representerat HBK och Falkenbergs FF, exempelvis Stojan Lukic, Emil Jensen, Peter Vougt, Tibor Joza (som spelar i Falkenberg nu) och Per Texas Johansson som ju fortfarande jobbar inom HBK.
– Båda klubbarna är ju småstadsklubbar som drivs av några få väldigt människor, arbetet bygger mycket på ideella krafter. Det är två klubbar som är lite underdogs i ett nationellt perspektiv och som har pendlat upp och ner mellan Allsvenskan och Superettan de senaste åren, konstaterar Texas.

Med ganska knappa medel har båda klubbarna nått framgång, även om HBK:s meritlista är lite bättre. Faktum är att Falkenbergs FF länge var ett lag långt ifrån eliten. På 70-talet huserade klubben i division 3 och 4, snarare var det en klubb som gamla HBK-stjärnor varvade ner i. Johnny Wärn, Bengt Sjöholm, Hasse Selander och Roland Johansson är exempel på sådana spelare.

Falkenbergs FF började successivt röra sig uppåt i seriesystemet men det var inte förrän år 2000 som man debuterade i Superettan. Första matchen mellan klubbarna i elitsammanhang var dock 1988, då man kamperade i division 1 södra. Ingen mindre än Henrik Bertilsson var spjutspets i Falkenberg och det blev 0-0 borta men vinst med 5-2 hemma på Örjans. Några år senare tog som bekant Bertilsson steget till HBK och vann skytteligan i Allsvenskan 1993.

Det var just Bertilsson som var med och sköt upp Falkenberg i kvalet till Superettan mot Trollhättan då han bildade anfallspar med en annan HBK-bekanting, Daniel Alexandersson.
– När jag spelade i Falkenberg var vi nöjda med att komma sjua, minns Per Texas Johansson som med självironi konstaterar att det började gå bättre för klubben när han lämnade.
– Jag vet vilket hårt jobb det görs i klubben, det är samma som i HBK, fortsätter han.

I Superettan möttes HBK Falkenberg säsongen 2012. Falkenberg kvitterade till 1-1 ganska sent på Örjans medan det blev förlust borta med 3-1 sedan HBK bland annat missade en straff på… just det, Stojan Lukic.

Två år senare möttes de båda västkustantagonisterna i Allsvenskan genom att spela 1-1 på Falkenbergs IP och överkörningen 4-0 till HBK hemma. Året efter blev det två förluster för Bollklubben, båda gångerna med 1-0.

Första derbyt för säsongen spelas på Örjans vall 1 maj.

Text: Christian Albinsson och Matz Ljungkvist