Veckans spelare: Mergime Sulejmani

Hon började spela fotboll i Andersberg, och nu är Mergime Sulejmani en viktig kugge i HBK Dam. Hon siktar högre upp i seriesystemet och inspireras av Kosovare Asllani. 
– Jag började med fotboll när jag var typ åtta år. Jag bodde i Andersberg när jag var liten, vi var ute mycket om kvällarna och det var en gräsplan där. Jag såg alltid folk spela fotboll, min pappa spelade fotboll och så ville jag testa. Så jag och min syster spelade i Andersbergs IK. Vi visste inte riktigt hur man skulle göra med utrustningen, men vi hade jättekul, säger Mergime Sulejmani. 

Som ung ville hon spela för Hallandslaget, vilket hon också gjorde. 

– Sen ville man vidare till landslaget. Jag gick lite in i väggen för att satsningen blev för tung för tidigt, och den passar inte alla. Och då tog jag fotbollspaus. Såklart vill man nå så långt som möjligt. Men nu är det kanske lite för sent för Allsvenskan och landslaget, men jag vill ändå se HBK som en elitsatsande klubb. Jag vill vinna, fortsätta utvecklas och nå division ett. Fotboll är inte bara en träningsform, utan jag vill något med det. Och då gäller det att jag bidrar som spelare. 

En stor förebild och en inspirationskälla är landslagsstjärnan Kosovare Asllani. 

– Om det är någon som jag hade velat vara som är det som Kosovare Asllani. Man blir inspirerad för hon har samma bakgrund som jag har. Det är många som tycker att tjejer inte ska spela fotboll och så ser man på henne. Hon har spelat på elitnivå i jättemånga år.

En händelse som påverkat och utvecklat Mergime mycket var när hon åkte som au pair till USA efter att hon tagit studenten.

– Jag åkte ensam direkt efter studenten till ett främmande land. Jag bodde hos en främmande familj. Det var en väldigt lärorik upplevelse och en rejäl utmaning. Jag hamnade hos två dåliga familjer, en misshandlade sina barn och det var mycket motgångar som man fick ta på egen hand. Man kan ju inte ta flyget hem, utan jag fick tvinga mig själv att vara kvar och inte ge upp, berättar Mergime. 

Mergime hade precis kommit tillbaka från USA när Arbnora Robeli tipsade om HBK. 

– HBK verkade vara en bra klubb som satsar stenhårt på damer. Det var skönt att börja från scratch. Det är svårt att komma in i en klubb och ta plats själv, så det var bra att allt var nytt för alla. Alla hade en lika stor chans. De andra klubbarna är inte lika roliga, även om de också är elitsatsande. 

Trots att fotbollen är en stor del av Mergimes liv finns det en baksida också. 

– Det sämsta är väl försäsongen. Det är så jävla jobbigt mentalt. Sen är det ganska tidskrävande, så det är lite blandade känslor. Jag har ju jobb. Det är jättekul med fotbollen och jag hade inte kunnat vara utan den, men man missar ju massa annat och man blir lätt sliten. Annars finns det inte så mycket dåligt. 

Utöver fotbollen tycker Mergime också om skateboard. 

– Det är lite mer som hobby. Jag är inte proffs, men jag är bättre än jag var förra året. Jag är jättedålig på tricks, men jag försöker. Det är mycket svårare än man tror. Det handlar om balans, landning och hur man vänder kroppen. Lite som fotboll. Börjar man spela fotboll bara sådär kanske det inte blir så bra, man måste ha en viss känsla.