Halmstad besegrade Värnamo

Säsongens första match slutade på bästa möjliga sätt resultatmässigt: 3-1 till Halmstad. Efter att Värnamo hade tagit ledningen svarade Halmstad med två sena mål i första halvlek (”Crespo” och Samuel Kroon) respektive ett tidigt i andra (Sadat Karim).

Sju veckor sedan förra säsongens sista match inledde HBK idag träningsmatchandet försäsongen 2021. På andra sidan stod IFK Värnamo som efter vinst i Division 1 Södra gör comeback i Superettan i år. Två lag vana vid att vinna således. Inte minst HBK som avslutade förra säsongens serie- och cupspel med tio raka segrar.

HBK:s tränare Magnus Haglund hade inför matchen utlovat samma inställning som numera är inpräntad i varje Bollklubbare – 100 % inställning och segervilja. Samtidigt utlovades att i princip hela A-truppen skulle luftas och att endast målvakt Malte Påhlsson kunde förvänta sig 90 minuter.

Dagens spelplats: Bollagårdens konstgräs i Forsheda dryga milen utanför Värnamo. Det var fint fotbollsväder, ett par plusgrader och svag vind, när matchsäsongen sparkades igång kl. 13.

HBK:s startelva:

Malte Påhlsson – Thomas Boakye, Andreas Johansson, Joseph Baffo, Isac Larsson – Samuel Kroon, Joel Allansson, Erik Ahlstrand, Simon Lundevall – Mikael Boman, ”Crespo” Kamara

Magnus Haglund inför matchen:

”Det är roligt att träna men ännu roligare att spela match. Det förstärker känslan av att säsongen är igång. Vi är nykomlingar i Allsvenskan och är ödmjuka inför det, men ambitionen är att fortsätta spela vårt spel precis som vi gjorde förra året. Ingången i säsongen är densamma men vi måste göra allting lite bättre för att nå resultat även på denna högre nivå. Vi förbereder oss nu för detta så att vi ska kunna uppträda som Halmstads BK vill uppträda.”

Matchen startade i relativt högt tempo trots att båda lagen är inne i hårda träningsperioder med tung belastning. Gulklädda HBK hade ett litet grepp om händelserna initialt, men den första halvchansen var Värnamos då de efter inlägg från höger kom till direktavslut ur bra läge i straffområdet. Men bollen seglade en bra bit utanför Malte Påhlssons högra stolpe.

Mycket av spelet förlades till HBK:s vänsterkant där unge Isac Larsson var inblandad i mycket och skötte sina uppgifter väl.

Spelet utjämnat efter dryga kvarten och i matchminut 18 tog Värnamo ledningen. Bollen skickades in från högerkanten. Robin Dzabic tog emot och rörde sig längs straffområdeslinjen samtidigt som han letade efter skottläget. Till sist kom vänsteravslutet som efter en olycklig styrning lurade Påhlsson i HBK-målet. 1-0 till Värnamo.

Värnamo var alltmer aktiva nu och även nästa möjlighet (31) var deras. Vid en stökig situation i Halmstads straffområde där Värnamoskott täcktes lyckades HBK till sist få undan bollen.

Men HBK:s replik skulle komma (36). Kapten Andreas Johansson slog en lång, svepande boll in i Värnamos straffområde där ”Crespo”, omgiven av två motståndare, lyckades vinna duellen och skickligt styrde sin nick i ”fel” hörn – 1-1.

Och snart var det dags igen. Erik Ahlstrand startade ett vackert anfall genom att sätta bollen framåt mot en felvänd Mikael Boman vid straffområdeslinjen. Boman direktskarvade smart till Samuel Kroon på högerkanten. Fritt läge och inget misstag – behärskat vänsteravslut till vänster om målvakten. 2-1 till Halmstad (40).

Inget mer av värde hände innan paus.

Samuel Kroon kommenterar:

”Jag tycker inte vi har kommit upp i nivå alls. Vi tränar med väldigt hög belastning nu, kropparna är sega och vi är inte där i tempot riktigt. Detta är första matchen och vi är inte i toppform och vi ska inte heller vara det, men även om benen är tunga så kräver vi mycket av oss själva och vi bör prestera bättre. Jag tycker ändå att vi höjde oss något sista tjugo och vi leder också matchen. Nu ska vi göra allt för att göra en bra prestation i andra halvlek.”

Magnus Haglund:

”Jag tycker vi kommer in i matchen ganska bra i de första minuterna men sen tappar vi trycket och Värnamo kommer in i det. Framåt andra delen av halvleken tuggar vi på och den sista kvarten är vi mer aggressiva och gör också två mål.”

HBK:s lag i andra halvlek:
Malte Påhlsson – Thomas Boakye, Edvin Kurtulus, Alexander Berntsson, Andreas Bengtson – Erik Ahlstrand, Dusan Djuric, Jonathan Svedberg, Emil Tot Wikström – Alexander Johansson, Sadat Karim

Alla nya spelsugna ben gjorde att tempot vreds upp hyfsat från start. Inte minst av Halmstad som gick framåt och vaskade fram en hörna i 48:e minuten. Dusan Djuric slog den och Sadat Karim smög in i ytan vid första stolpen där han ensam bland fyra Värnamospelare nådde högst och stötte in bollen med pannan. 3-1 till Halmstad.

Spelet böljade sedan fram och tillbaka utan att mycket till målchanser skapades åt något håll. Halmstads nästa möjlighet kom först med tjugo minuter kvar. Återigen en hörna från Djuric, men denna gång från höger, som möttes av Karim, men denna gång med foten. Volleyavslutet togs i höfthöjd, men den riktiga träffen uteblev och bollen hamnade utanför målramen.

I matchminut 75 ersattes Emil Tot Wikström av Johan Gudmundsson som därmed debuterade i a-lagssammanhang.

Nytt byte i HBK då Melvin Sjöland, ännu en debutant, ersatte Erik Ahlstrand (86).

Strax därefter drabbades Jonathan Svedberg av en skada och hjälptes av plan, ersatt av Isac Larsson som alltså kom in på nytt (87).

Efter en tilläggsminut blåstes matchen av. Slutresultat: 3-1 till Halmstad som därmed förlängde sin segersvit till elva raka matcher.

Dusan Djuric efter matchen:
” Det är alltid svårt i första träningsmatchen. Man kör många gympass och benen är tunga. På så sätt en helt okej insats trots allt tycker jag, men självklart kan vi alla höja oss. Vi kan mycket bättre än så här.”

”Vi är ett starkt fotbollslag där gemenskapen gör att vi alltid jobbar hårt för varandra. Alla spelare från förra året är kvar och vi jobbar vidare på det vi byggde då. Det ser väldigt bra ut, tycker jag. Även för mig personligen är känslan bra, kroppen känns okej, Försäsongen är tuff men när vi har tagit oss igenom den så kommer detta bli bra.”

Lördag 23 januari 2021

IFK VÄRNAMO – HALMSTADS BK, 1-3 (1-2)

Malte Påhlsson – Thomas Boakye, Andreas Johansson (Edvin Kurtulus, 46), Joseph Baffo (Alexander Berntsson, 46), Isac Larsson (Andreas Bengtsson, 46) – Samuel Kroon (Jonathan Svedberg, 46, Isac Larsson, 89), Joel Allansson (Dusan Djuric, 46), Erik Ahlstrand (Melvin Sjöland, 85), Simon Lundevall (Emil Tot Wikström, 46, Johan Gudmundsson, 76) – Mikael Boman (Alexander Johansson, 46), Crespo Kamara (Sadat Karim, 46).

Avbytare utan spel: Malkolm Nilsson Säfqvist

Mål: 1-0 (17) Robin Dzabic,  1-1 (36) Crespo Kamara (Andreas Johansson), 1-2 (39) Samuel Kroon (Mikael Boman), 1-3 (48) Sadat Karim (Dusan Djuric)

Domare: Bojan Pandzic

Publik: 0 (Bollagården, Forsheda)