HBK startar futsal-lag

Futsal säger vi. ”Vad är det”, säger du kanske? Idag har HBK och Halmstad FK gjort gemensam sak genom en futsal-satsning inom ramen för HBK.

Futsal är en variant av fotboll som spelas på en mindre spelyta med färre utespelare än det som normalt sett upplevs på Örjans vall. Ordet kan översättas med inomhusfotboll, men är inte synonymt. Efter att sporten fick egna officiella regler (av Fifa) blev futsal egen variant av fotboll med bollstorleken som den största skillnaden.

Halmstad FK startades 2012 och återfinns i division 1, landets näst högsta division för futsal. Målet är SFL som är motsvarigheten till Allsvenskan, även om tränaren Per Lunnebjer Svensson inte vågar lova omedelbart avancemang.
– Självklart siktar vi uppåt, men sporten växer fort i Sverige så det kommer ständigt nya lag och utövare, säger Per.

Om du spelar ”vanlig” fotboll är det inte självklart att du kommer att lyckas även med futsal. I HBK:s nya futsallag finns spelare med meriter från alltifrån division 1 till 7 när det gäller utomhusfotboll.
– De flesta i laget spelar vanlig fotboll också. Jag brukar skoja lite med vår bäste utomhusfotbollsspelare att han håller division 1-klass utomhus men här räcker han bara till andrauppställningen, ler Per.

För Halmstad FK har det funnits tankar att växa och när HBK visade intresse för att samarbete kändes det som en klassisk win-win-situation.
– Vi får ett starkare varumärke och en organisation runtomkring. Vi är få personer som har gjort väldigt mycket i en liten klubb och nu kan vi förhoppningsvis lägga större fokus på det sportsliga. Vi syns mer och sporten syns mer, konstaterar Per.

Förhoppningsvis leder det nya samarbetet även till att mer publik lockas till matcherna.
– Vi spelar i Högskolehallen och målet är att fylla den någon gång under säsongen. I Stockholm har Hammarby lyckats fylla Eriksdalshallen på en futsal-match, så det bevisar att det går, berättar Per.

HBK är den femte allsvenska klubben som satsar på futsal. Enligt Per visar det att HBK är på tå och i framkant.
– Idag består satsningen av ett seniorlag herrar, men vill på lång sikt visa upp ett alternativ även för ungdomar och för damer, såklart, berättar Susanne Nilsson, klubbchef i HBK och fortsätter:
– Futsal kan vara ett alternativ för att hålla kvar fler aktiva inom föreningen längre. Det breddar HBK:s verksamhet.

Fotnot
Lördag 4 november spelas första seriematchen kl 13:30 mot Fågelfors hemma.

Våra huvudsponsorer