1990-1999

1990
Steve Whitton kom som en räddande ängel från England sedan HBK drabbats av skador samtidigt som Tommy Frejdh lämnade klubben under sommaren. Ett ytterst prekärt läge förbyttes till sist i en niondeplats.

1991
Nytt var slutspelsserie för de sex bästa lagen. HBK hamnade på sjunde plats och missade serien på färre gjorda mål än Norrköping. Det blev kvalsvenskan i stället. Besvikelsen över den missade slutspelsplatsen var svår att bära och HBK orkade aldrig ladda om. I stället degradering och spel i division I. Stuart Baxter fick ett furstligt anbud från Japan, flyttade österut och ersattes av Mats Jingblad.

1992
Två seriesegrar under ett år. HBK började med att vinna Söderettan före Helsingborg och gick till höstens Kvalsvenska. Det noterades seger där också och HBK var på nytt i societeten.

1993
Henrik Bertilsson gjorde allsvensk debut, blev skyttekung trots att han missade de sex sista matcherna. Henriks målaptit bidrog verksamt till att HBK hamnade på femte plats.

1994
Något av ett mellanår med en sjundeplats i allsvenskan. Skyttekungen Bertilsson försvann till proffsspel i franska FC Martigues. Bättre gick det för juniorlaget, som avancerade till final i Junior-SM, där det emellertid blev förlust mot Djurgården med 1-0.

1995
Cup-guld efter seger 3-1 mot AIK i finalen och den oförglömliga matchen i Cupvinnar-cupen mot Parma med Zola och Tomas Brolin på Gamla Ullevi i Göteborg, där HBK mot alla odds vann med 3-0 efter två mål av Niklas Gudmundsson och ett av ”Robban” Andersson. Detta som grädde på moset efter en väl genomförd allsvensk serie med en tredjeplats och lilla silvret som belöning.

1996
Framgångarna 1995 innebar att Niklas Gudmundsson försvann som proffs till engelska Blackburn Rovers och Niclas Alexandersson till konkurrenten IFK Göteborg. Trots detta kunde nye tränare Tom Prahl lotsa fram laget till en sjundeplats i allsvenskan. De internationella matcherna mot Vardar Skopije och Newcastle United räddade säsongen.

1997
SM-GULD, SM-GULD, SM-GULD... Guldsången ekade länge på Halmstads gator och torg sedan HBK tagit hem sitt tredje SM-guld efter seger i sista matchen hemma på Örjans vall med 3-0 över Ljungskile. Ett värdigare slut på sin fotbollskarriär än den Tommy ”Hacke” Andersson fick uppleva går nog inte att få. Mats Lilienberg delad skyttekung.

1998
Bronsmedalj och en fjärdeplats. Tredje medaljen på fyra säsonger. Resultatmässigt är HBK:s fyra senaste säsonger de bästa i föreningens historia, med serieguld förra året och cupsegern 1995 inte att förglömma. Detta trots att kvalet till Champions League bara blev två matcher kort.
Vårt B-lag tog för tredje året i rad hem segern i Allsvenska Utvecklingsserien, södra, och slutade tvåa i det nyinrättade slutspelet. Förlust 1-2 mot Elfsborg i finalen efter förlängning.
En av klubbens egna produkter Fredrik Ljungberg, gick till proffslir i Arsenal för rekordsumman 40 miljoner kronor.

1999
Trots en svag inledning med en poäng på de tre första matcherna var HBK med i guldstriden fram till näst sista omgången. HBK blev till slut trea och erhöll lilla silver.