1980-1989

1980
Tillbaka till vardagen och åttondeplats. I Europacupen blev det avsked direkt mot danska Esbjerg. Roy Hodgson lämnade klubben under hösten och flyttade till Bristol City.

1981
Holländaren Jan Mak tog över efter Roy. En dålig inledning på serien resulterade i en nionde plats. Men HBK vann matchen "Bäst i sta´n" mot Halmia inför 6 000 åskådare.

1982
Tommy Frejdh och Peter Larsson var två mycket fina nyförvärv och Mats Jingblad fick sitt stora genombrott. Det hela räckte dock bara till en åttondeplats och sedan blev IFK Göteborg för svårt i slutspelet.

1983
En bra höstsäsong bäddade för en sjätte plats i allsvenskan. Målvakten Ken Allen från England bidrog verksamt till uppryckningen. Mats Jingblad blev tvåa i allsvenska skytteligan och landslagsman.

1984
Det började illa med att tränaren Jan Mak och klubbledningen hamnade på kollisionskurs. Mak blev avsatt och Stefan Lundin från Gävle tog över. Åttonde plats och slutspel på nytt, även den här gången blev IFK Göteborg för tufft.

1985
Efter en lyckosam start toppade HBK allsvenskan några omgångar under våren. Avslutningen var inte lika framgångsrik utan laget dalade till sjunde plats.

1986
Stefan Lundin fick ett anbud från portugisiska Maritimo och Kenneth Rosén fick ta över mitt under säsongen. Han lotsade laget till en femte plats. Det blev också ordförandeskifte i huvudstyrelsen. Stig Nilsson trädde in efter Elofson.

1987
Otur med spelarskador - bland annat målvakterna Björn Nordberg och Eddie Blackburn - resulterade i att HBK fick lämna allsvenskan efter 14 år.

1988
Stuart Baxter ersatte Kenneth Rodén som tränare och det var ett lyckokast. Trots att man tappade många spelare, bland andra Ola Svensson till IFK Göteborg, Mats Jingblad och Peter Henricsson, blev det serieseger efter dramatisk avslutning. HBK låg sju poäng efter Mjällby efter drygt halva serien, men plockade in försprånget och vann på bättre målskillnad.

1989
Stefan Lindqvist blev proffs i Neuchatel i Schweiz fram på höstkanten, men innan dess bidrog han verksamt till att HBK blev femma i allsvenskan. Stefan gjorde dessutom landslagsdebut. Bollklubben var för övrigt ytterst nära medalj. Det skilde en poäng till tredje plats.