1970-1979

1970
Tre pinnar skrapade HBK ihop på bortaplan och det räckte bara till en sjätteplats. Däremot gick man till kvartsfinal i cupen.

1971
Ett i sanning oroligt år med en tränare, Janne Holmberg, som slutade mitt under säsongen. Sylve Bengtsson tog över och det blev serieseger så småningom. Mitt i det värsta bråket med Holmberg och "Ring så spelar vi" vann man seriefinalen mot Perstorp. En prestation så god som någon. I kvalet hade HBK en joker i snabbvärvade John Lindau från Öster. Det blev en andra plats och avancemang till allsvenskan.

1972
Tyvärr respass direkt från allsvenskan. En svag vårsäsong med flera storförluster kunde inte repareras under hösten. 14 gjorda mål var i klenaste laget.

1973
Upp igen direkt med nye tränaren Sven Agne Larsson som hade sig egen fotbollsfilosofi. En framgångsrik sådan. HBK spelade bland annat 20 matcher i rad utan förlust.

1974
Lars-Göran Carlsson blev snabbaste allsvenske målskytt det året med sitt premiärmål mot Brynäs och HBK hamnade på elfte plats i 14-lags serien.

1975
Hasse Selander från Sirius var en av klubbens mest lyckade värvningar någonsin. Ändå höll det på att gå illa och HBK hängde kvar på GAIS bekostnad tack vare bättre målskillnad.

1976
SM-guld, SM-guld, SM-guld. Roy Hodgson kom, sågs och segrade och förvandlade HBK från bottenlag till topplag. SM-guldet säkrades i Norrköping näst sista matchen och avslutningen mot Öster på Örjans vall blev en enda lång hyllning från de 16 000 på läktarna.

1977
Lennart "Lie" Larsson blev proffs i västtyska Schalke 04 efter sega förhandlingar. Åttonde plats i allsvenskan och respass ur Europacupen mot Dynamo Dresden.

1978
Ännu en åttondeplats men truppen förstärktes med nyförvärv som Janne Jönsson från Trönninge medan Mats Jingblad, Ulf Jönsson m fl flyttade upp från reservlaget.

1979
Guld igen. Kanske lika överraskande som det tre år tidigare. Stommen från 1976 fanns kvar men hade kompletterats med bland andra återvändande Bosse Mattsson och Stefan Larsson från Myresjö.