1960-1969

1960
Kjell "Lill-Goggo" Karlsson (18) och Sylve Bengtsson (16) gjorde 34 mål tillsammans. Det räckte bara till en fjärde plats i tvåan.

Kräftgången fortsatte. Sjunde plats det här året.

1962
En viss uppryckning i laget som var inne i en generationsväxling. Sex av de nio segrarna togs på bortaplan och gav en sjätte plats.

1963
Ännu ett knaggligt år och det var med viss möda HBK lyckades rädda en nionde plats tack vare bortasegrar mot Norrby och Oddevold. Östen Ståhl var bäste målskytt med 12 fullträffar. Ishockey ny gren på HBK-trädet.

1964
Uppåt igen och serieseger jubileumsåret. Detta i en serie där det vimlade av överraskningar. HBK hade en blandning av gammalt och ungt och laget räckte inte långt i kvalet. Man hamnade sist i fyrlagsserien som Hammarby vann.

1965
Ett mörkt år i klubbens historia. Bottenstrid och nedflyttning till division III för första gången i historien. Något bättre gick det i ishockey där Les Aning förde laget till DM-seger.

1966
Ett par nyförvärv - Leif Brogårde från Holmsund och Lasse Sjöström från AIK - förmådde inte ta HBK tillbaka till tvåan. Det blev en andra plats i division III.

1967
Historien upprepade sig. Ännu en andra plats i trean. Hockeylaget tog sig dock upp i division II.

1968
Äntligen tillbaka i tvåan efter överlägsen serieseger med målskillnaden 87-23 - rekord i nationella seriesystemet. Derbyna mot Nyhem var de stora fotbollsfesterna det här året. Ishockeyn bröt sig ut och bildade egen förening.

1969
Comeback i div II och en lyckad sådan - fyra. För första gången skrev man kontrakt med spelare och kvartetten Lennart Alexandersson, Ingvar Andersson, Roland Fransson och Lars Nordin blev de första.