1950-1959

1950
Råå vann serien med HBK på andra plats. En säsong som i mycket präglades av skador på viktiga spelare.

1951
Föryngring var nyckelordet under året. Och det förklarar den blygsamma placeringen i tabellen, sjua.

1952
Uppåt igen och andra plats. HBK gjorde dessutom en turné till Sydtyskland där ett par matcher genomfördes. Resan fortsatte till Rivieran där man spelade en match, badade i Medelhavet och "ägnade sig åt andra trevligheter", enligt annualerna. På sommaren samarbetades med Halmia och en kombination ur de båda lagen mötte sydamerikanska Corithians. Uppvisningen av sydamerikanerna slutade 10-1. Sylve Bengtsson kom hem från Helsingfors med en olympisk bronsmedalj.

1953
Omläggningen gjorde serien ohyggligt dramatisk. Sex lag av tio flyttades ner. HBK klarade sig kvar på bättre målskillnad.

1954
HBK vann den nya serien med 14 lag överlägset, 12 poäng före närmaste konkurrent och var åter i allsvenskan. På nytt gjorde man en utflykt söderut, närmare bestämt till Nordafrika och Spanien. Bowling blev ny sektion i föreningen.

1955
Det första gyllene året, Sylve, Östen och de andra grabbarna lotsade HBK till stora silvret, 1954-55 - detta med ett lag fyllt av färgstarka profiler. I nästa spelår, med start hösten 1955, noterade HBK:s största allsvenska seger: 9-0 borta mot Västerås SK. Östen Ståhl gjorde sex av målen.

1956
Sylve Bengtsson vann allsvenska skytteligan med 22 mål och HBK fick vara tillfreds med en sjundeplats efter en säsong med många skador.

1957
Placeringen sämre - åtta - i allsvenskan efter en trög vårsäsong. HBK tog två titlar det här året, men då handlade det om bowling.

1958
Serieomläggning och 33 matcher, 14 under hösten 1957 och 19 året därpå. 28 poäng skrapade Bollklubben ihop och det räckte till en åttonde plats. Fotbolls-VM avgjordes i Sverige, dock deltog inga HBK:are. Däremot spelades ett par VM-matcher på Örjans vall: Nordirland-Tjeckoslovkaien (1-0) och Argentina-Nordirland (3-1).

1959
Första vår- höstserien blev ingen succé för Bollklubben. 1-0 förlusten mot IFK Malmö blev förödande, och efter fem säsonger fick man steget ner till div II.