1940-1949

1940
Kriget och beredskapen satte förstås sina spår. HBK använde under året 29 spelare i A-laget och resultatet blev därefter. Trea i serien som Halmia vann.

1941
HBK vann allt som gick att vinna. Utom kvalet. Där blev det förlust mot GAIS på Ullevi och bara oavgjort hemma. Andra kvalmissen på tre år vilket fick HBK:s styrelse att ifrågasätta kvalspel.

1942
HBK till allsvenskan på nytt efter serieseger i hård kamp mot Halmia. Lundby hette motståndaren i kvalet och HBK avancerade via 1-1 på Rambergsvallen och 2-1 hemma.

1943
Sjätte plats i allsvenskan men blott en poäng från medalj. Segrar mot IFK Göteborg och IFK Norrköping gav genklang i fotbolls Sverige. Men mest omtalat blev "Måns" Erikssons frisparksmål från mittlinjen på "Peking"-målvakten Torsten Lindberg.

1944
Det allsvenska kontraktet var i fara men segrar mot Sandviken, Brage och GAIS räddade en nionde plats.

En åttonde plats i serien i ett på det hela taget ganska svagt år.

1946
Det allsvenska avsnittet bröts tillfälligt efter en jumboplats med blott tio poäng. Juniorlagets härjningar gav dock hopp om en ljusare framtid. Bland annat betvingades AIK i finalen i inofficiella JSM. Juniorerna avancerade till final med seger över IFK Göteborg. 4-4 slutade matchen men HBK vann lotten...

I laget ingick bland andra Sylve Bengtsson, Gunnar Johansson, Olle Ericsson, Östen Ståhl och Åke Hallström, herrar som blev tämligen omtalade så småningom.

1947
Division II-sejouren varade endast ett år. HBK vann serien överlägset och framgångarna fortsatte i kvalet. 2-0 hemma och 4-1 borta mot Örgryte. Klubben gjorde sin första match utomlands någonsin. Detta i Helsingör som krossades med 8-2. J-laget triumferade på nytt i SM efter 2-1 mot Djurgården i finalen på Stockholms stadion.

1948
Klubbens tredje allsvenska besök blev ettårigt. HBK slutade sist i den jämna bottenstriden och var blott tre poäng från en sjätte plats.

1949
HBK lyckades aldrig hämta in Kalmars försprång från hösten och slutade trea i tvåan. Man ställde inte upp i DM som en protest mot den "osportsliga behandling" man utsatts för av distriktsförbundet året tidigare.