1930-1939

1930
En fjärdeplats i serien, men det var CD Europa från Barcelona som lockade storpubliken, Spanjorerna med världens bästa målvakt Ricardo Zamora vann med 6-5 på Örjans vall.

1931
Fotbollspremiären dröjde det här året. Orsaken var "en efter årstiden osedvanlig snömängd". Först 29 mars spelade man första matchen på "Patriks Vall" på Väster. Precis som året innan blev HBK fyra.

1932
Halmia vann serien och försökte genom kampanj i tidningarna få över de bästa HBK:arna. Bollklubbarna lockades icke. I stället besegrade man Halmia i en välgörenhetsmatch till förmån för stadens arbetslösa. Simmarna lämnade HBK och SK Laxen bildades.

1933
HBK vann seriefinalen mot Drott, Helsingborg och gick till kval mot Krokslätt. Och det gick vägen. Seger med 1-0 borta och 3-0 hemma innebar div I första gången i klubbens historia.

1934
En viss skepsis fanns i föreningen inför debuten i den högsta serien. Men alla farhågor kom på skam. HBK blev fyra premiärsäsongen och tog brons. Emil Carlsson blev klubbens första A-landslagsman.

1935
Nionde plats i allsvenskan, men 10:e DM-titeln. HBK-arna "Torre" Karlsson och Allan Mellberg deltog i B-landskampen på Örjans vall mot Norge. Handboll introducerades i föreningen.

1936
Den allsvenska sejouren var över för den här gången. 4-2 i serieepilogen mot Sleipner räckte inte.

1937
En andra plats efter förlust mot Helsingborg på Örjans vall i seriefinalen inför storpubliken 12 300. Förre engelske proffsspelaren Harry Bruce var tränare. Handbollslaget fick sitt genombrott och vann DM.

1938
Ett mellanår och blott sexa i tvåan. För första gången gästade ett engelskt proffslag HBK och Örjans vall. Sheffield United vann med 5-2 i något som betecknas som en strålande uppvisning. Handbollslaget missade kvalet till allsvenskan.

1939
25-års jubileet firades med serieseger i div II. Dessvärre blev IFK Göteborg för svårt i kvalet och vann hemma med 2-1 och 3-0 på Örjans vall.