På väster bildade några ynglingar omkring 1909 en förening, som de kallade BK Wasa. Platsen för deras övningar var fältet Karl XI:s väg och Stenvinkelsgatan. På ängsmarken uppstod en fotbollsplan, som fick målställningar och med tiden genom flitigt sparkande blev ganska barsliten. Efter sina upphovsmän fick den naturligtvis heta Wasaplanen (bilden ovan).

BK Wasa försvann och andra fotbollsgäng kom till platsen istället. Där tränade och spelade sålunda år 1913 ett antal ynglingar från trakten under föreningsnamnet Viking. Deras ambition var en fastare klubbildning och i detta syfte samlades vikingarna till ett möte på Hotell Lugnet, som låg i övervåningen till nuvarande Nordbanken vid Stora Torg.

Den nya föreningen fick heta Halmstads Bollklubb, Vid tillfället valdes en styrelse med Axel Winberg, ordförande, Ivar Ausell, sekreterare, Hugo Andersson, kassör, Axel Olsson och Karl Winberg och vidare beslöt man söka inträde i Riksidrottsförbundet.