Vänsterbacken från Tranås som aldrig sprang offside

Per Johansson från Småland blev något av en ikon i Halmstads BK med sin yviga spelstil och sitt uppoffrande sätt. Han har även gett vänsterbacken ett ansikte och har samma smeknamn som en saxofonist.

Karriären började i IFK Värnamo och gick via Tranås och GAIS till Halmstads BK 2002. Johansson är främst förknippad med HBK som spelare, men har förutom GAIS även representerat Falkenbergs FF i elitsammanhang. Det blev totalt elva år i Allsvenskan och 235 matcher i HBK.
– Jag slutade spela i tid så jag hann inte tröttna på sporten helt, kommenterar “Texas”.

Efter spelarkarriären visste han att han ville vara kvar inom idrotten på något sätt. Han hade varit krönikör i fotbollstidningen Offside och i Expressen så det fanns tankar om att arbeta med kommunikation i någon form.  
– Jag var trött på schemat som du har som fotbollsspelare, med träningar och matcher på kvällar och helger. Därför hade jag inga tankar på att bli tränare, då passade det bättre med marknad, försäljning och sponsring.

Och så blev det. Per “Texas” Johansson arbetar nämligen som en av tre sponsorsäljare på HBK. De andra två är Glenn Silverholt och Johan Lind.
– Att jobba med sponsring och försäljning kring sport är inspirerande. Inte minst eftersom det är en marknad som växer. Andra kanaler såsom tv och print är på väg ner. I år är det förstås extra intressant att jobba för HBK. Det är Allsvenskan på nyrenoverad arena och klubben har formulerat den spännande visionen “HBK 2020”.

Vilken är din filosofi om idrottssponsring?
– Sponsring nu för tiden är ju så mycket mer än bara en skylt med företagets logga. Det handlar om att ge så mycket som möjligt tillbaka och att företaget verkligen ska kunna räkna hem investeringen. Vi vill vara en plattform för våra partners och hjälpa dem att bygga varumärke och möta befintliga och potentiella kunder. Det är även kul att se att vi växer varje dag, både via sociala nätverk och via andra kanaler. Det innebär stora möjligheter för våra samarbetspartners.

När du tittar tillbaka, vilka är karriärens höjdpunkter?
– Generellt sett är det alla matcher hemmamatcher på Örjans vall då det är soliga sommardagar. Det är oslagbart. Mer specifikt är det när vi slog ut Sporting Lissabon som vann Uefa-cupen året innan. Då kom vi ut i Europa (vi torskade matchen efter i Allsvenskan mot Djurgården med 6-1...)

Du återkommer ofta till att du identifierar dig som vänsterback. HBKare eller vänsterback – vad ser du dig mest som?
– Jag ser mig som främst som HBK:are. Men vänsterback är också en stor del av min identitet.

Hur ser en vanlig dag ut på jobbet?
– Det är högsäsong för oss nu. Samma dag som vi klarade kvalet satte vår säsong igång för fullt. Då bokade vi så många företagsbesök vi kunde för att diskutera upplägg och samarbeten. Det handlar om att träffa så mycket människor och företag man bara kan i och runt omkring Halmstad.

Vad är det roligaste med jobbet?
– Vi har väldigt roligt när vi jobbar tillsammans! Jag vill lyfta fram mina underbara kollegor.

Text: Oh My

Våra huvudsponsorer