Stefan Lindqvist om drömhalvleken 1989

Under en solig sommarkväll 1989 fick favorittippade IFK Göteborg se sig slagna på Örjans vall med 3–1. En bländade första halvlek från HBK innebar 3–0 i paus, och Stefan Lindqvist hade fixat två straffar och satt trean själv.

– En härlig kväll, och vi hade ett väldigt ’go’ i laget, minns ”Linkan”.

Under de inledande fem minuterna hade Linkan kommit fri med landslagsmålvakten Thomas Ravelli två gånger. Båda gångerna gjorde Ravelli ner HBK-anfallaren – och båda gångerna blåste domaren straff till HBK. Straffarna hängde Tommy Frejdh säkert, och innan paus fick också Stefan Lindqvist göra trean själv.
– Det var också ett friläge, men då sköt jag i stället för att springa för nära.

Hallandsposten skrev sedan om hur Linkan var bäst på plan.
– Jag hade en väldigt bra säsong, och det var mitt första år som forward. Under försäsongen hade vi ingen forward så Stuart (Baxter) provade med mig på topp, vilket funkade väldigt bra.
– Men det är ju alltid lättare när laget är bra, och vi hade ett jävla bra gäng. Många unga talangfullare spelare, men också några äldre som varit med länge.

Nästan 9 000 åskådare tog sig till Örjans vall denna onsdagskväll. Att det var den största publiknoteringen sedan Blåvitt senast var på besök säger mycket om digniteten på matchen mellan lagen på den tiden.
– IFK var ju nummer ett då, och det var det lilla derbyt vi hade i närheten. Många spelare gick också mellan klubbarna, vilket gjorde att det blev en stark koppling.

Ja, Linkan gick ju som bekant själv också till IFK Göteborg efter en sejour i Schweiz. Så även han vet hur tufft det var att komma till Örjans vall som blåvit motståndare.
– Jag tror jag var med en gång och vann på Örjans, men annars var det alltid förlust. Det spelade ingen roll om vi slagit Barcelona i Europacupen veckan innan, på Örjans vall hade vi inget att hämta, berättar Linkan.

Nu möter de varandra igen, den 14:e. Var ligger dina sympatier?
– IFK Göteborg har ju inte mycket att spela för, så just denna matchen får man hålla på Halmstad så de har möjlighet att hålla sig kvar. Det vore bra om de kunde ta tre poäng och komma ikapp J-Södra eller Sundsvall.

Hur tror du att det går?
– Nu vann ju Blåvitt stort senast, men jag tror att HBK får med sig minst en pinne!

Matchfakta:
Omgång 13 Onsdag 26 juli 1989

Halmstads BK – IFK Göteborg 3 – 1
Björn Nordberg – Roger Johansson, Torbjörn Arvidsson, Ulf Jönsson, Ulf Sjölin – Anders Johansson, Tommy Frejdh, Jan Jönsson (Jim Norlander, 82), Mattias Karlsson (Sven-Åke Landgren, 72) – Stefan Lindqvist, Jonas Dahlgren.

Mål: 1-0 (3) Tommy Frejdh, straff, 2-0 (6) Tommy Frejdh, straff, 3-0 (37) Stefan Lindqvist, 3-1 (90) Ulf Johansson

Domare: Bo Karlsson, Jönköping
Publik: 8 815 (Örjans vall)

 

Våra huvudsponsorer