Joel Borgstrand om 40-metersbaljan mot IFK

I augusti 1999 kunde Hallandsposten skriva om ”reprisen mot önskemotståndaren” IFK Göteborg. Tidningen hade såklart 6–0-krossen 1997 i åtanke när HBK än en gång hade slagit Blåvitt stort, den här gången med 4–0. Ett av målen kom från 40 meter av en mindre van målskytt, högerbacken Joel Borgstrand.

– Det var precis innan paus. Jag har för mig att det kommer en boll till mig rätt så fint, och jag drar till. Jag var väl rätt trött i kroppen, och ville ha vila, för så drar jag ju inte till annars, skrattar Joel.
– Men målvakten var  inte beredd. Jag har för mig att bollen hann studsa en eller ett par gånger innan han fick den i famnen och lyckades sjabbla in den.

Ja, HP kallade IFK-målvakten Bengt Anderssons ingripande vid 2–0-målet för ”årets sannolikt värsta målvaktstavla”.

Men Borgstrand, som bara gjorde tre allsvenska mål under sina långa HBK-karriär, tackade och tog emot.
– Jag gjorde ju nästan aldrig mål, och hade ingen målgest inövad. Jag har för mig att jag bara ställde mig och sträckte upp händerna.
– Men jag har valt mina tillfällen väl. Förutom mot IFK Göteborg har jag också gjort mål mot Hammarby på Örjans, när det också var mycket folk.

Förutom Borgstrand gjorde Stefan Selakovic två mål, och ”den store defensive strategen på mittfältet” Petter Hansson fick göra sitt första allsvenska mål.
– Det var ofta spännande och roliga matcher mot IFK Göteborg. De var lite storebror och vi hade allt att vinna.

Men samtidigt hade ni ett väldigt fint facit på dem?
– Ja, det blev lite tradition och jag tror att det var jobbigt för dem att komma hit. Även om vi inte spelade någon bländande tiki-taka-fotboll så var vi väldigt effektiva i vårt spel.


Matchfakta:
Omgång 16 söndag 8 augusti 1999
Halmstads BK – IFK Göteborg 4 – 0
Håkan Svensson - Joel Borgstrand (Fredrik Andersson 62), Michael Svensson, Tommy Jönsson, Mikael Gustavsson - Stefan Vennberg, Peter Lennartsson (Joel Cedergren 86), Petter Hansson, Björn Carlsson - Henrik Bertilsson, Stefan Selakovic.

Avbytare utan spel: Conny Johansson, Jeffrey Aubynn, Daniel Alexandersson.
Mål: 1-0 (27) Stefan Selakovic, 2-0 (45) Joel Borgstrand, 3-0 (57) Stefan

Selakovic, 4-0 (85) Petter Hansson.
Domare: Leif Sundell, Borlänge.
Publik: 7 509

Sista matchen för Joel Cedergren. Petter Hansson gjorde sitt första allsvenska mål.

 

 

Våra huvudsponsorer