Hektisk månad för HBK

HBK:s spännande framtidslag har rivstartat det nya fotbollsåret. Den allsvenska premiären/comebacken – hemma mot Östersund söndagen den 2 april – ligger bara elva veckor framåt i tiden. Fram till dess är det full fart på truppen med förberedelser och uppbyggnadsaktiviteter i form av träningar och matcher plus dubbla läger på utländsk mark. ”Vi kommer att stå väl rustade inför seriestarten”, lovar HBK-tränaren Janne Jönsson.

2017 blir ett spännande fotbollsår med Halmstads BK tillbaka i Allsvenskan. Uppladdningen pågår på alla fronter i föreningen.
– Truppen är ännu inte komplett, jag räknar med att vi ska kunna förstärka med ytterligare ett antal spelare och även något tillskott i tränarstaben, för att kunna infria de krav som ställs för att åter bli ett etablerat allsvenskt lag, säger cheftränaren Janne Jönsson.

Nikolai Alho från IFK Helsinki är klar och japanen Kosuke Kinoshita är ett tänkbart nyförvärv. Fler nya spelare är på ingång i HBK-gänget.
– Men ingenting är klart. Vi har utrymme för fler spelare och vi stressar inte när det gäller själva värvningsprocessen, säger Janne. Exklusive skadorna på Simon Silverholt och Alexander Arvidsson behöver vi ha en trupp bestående av minst 22-23 spelare. Förstärkningar kan vara aktuellt för alla lagdelar.

När det gäller målvaktssidan är det Malkolm Nilsson, 23, och Isak Pettersson, 19, som är alternativen inför spelåret i HBK.
– De är värda chansen och har vårt fulla förtroende, fastslår Janne Jönsson. En viss orutin kompenseras av vilja och inneboende kvaliteter. Vår filosofi är att man måste våga ge även unga spelare chansen, det finns redan många goda exempel på det i dagens lag och det är en inställning som föreningen vinner på i längden. Även tidigare stormålvakter i HBK, som till exempel Björn Nordberg och Håkan Svensson, liksom Karl-Johan Johnsson, var relativt oprövade när de fick chansen att spela i Allsvenskan och lyckades fantastiskt bra. ”Malle” och Isak har samma förutsättningar.

En stor del av perioden januari-mars ägnas åt fysiskt krävande träning i kombination med olika spelmoment, inledningsvis med inriktning på försvarsspel.
– Uppbyggnad av grundkondition är viktigt men det är också betydelsefullt att kombinera den delen med både taktiska och rent fotbollsmässiga moment, säger HBK-tränaren. Spelarna är numera generellt sett i god fysisk status året om och själva medvetna om vad som krävs för att hålla för spel på allsvensk nivå. De är beredda att offra sig för att vi som lag ska lyckas så bra som möjligt. Vad beträffar den fysiska träningen kommer vår sjukgymnast Simon Bakkioui att i större utsträckning än tidigare att finnas med på träningsplanen för att kontrollera och påverka de fysiska träningsmomenten. Det känns mycket bra med tanke på Simons erfarenhet och kompetens.

HBK-truppen har träningar och sammankomster i stort sett (var)dagligen fram till den allsvenska seriestarten den 2 april.

Särskilt intressanta datum i HBK, fram till dess;
5-8 januari:
Janne Jönsson befinner sig på allsvensk tränarkonferens i Abu Dhabi i samband med landslagets januariturné:
– En givande sammankomst, dels eftersom vi fick följa flera av landslagets träningar och lyssna på intressanta föredrag, dels med tanke på att det gav mig tillfälle att lära känna och utbyta erfarenheter med allsvenska tränarkollegor.

9 januari:
HBK:s första träningspass för året, förlagt till Kombihallen på grund av väderleken, och med stor massmedial bevakning.

10 januari:
Årets första träningspass utomhus, på konstgräs, Halmstad Arena, där även japanen Kinoshita medverkade.

14-18 januari:
Lagbyggnads- och träningsläger i New York. Vistelsen är en kombination av träningsläger och uppmuntringsresa efter höstens kvaltriumf och allsvenska avancemang.
– Spelarna kommer att få många nya upplevelser, bland annat i form av löpning och träningspass på Manhattan, Central Park, men också teambildning och studiebesök hos New York City, som spelar i Major League Soccer och som för övrigt har samma ägare som Manchester City. Vi kommer också att arbeta med olika projekt och genomföra grupparbeten som ligger i linje med visionsprogrammet ”HBK 2020”.

21 januari:
Träningsmatch mot Champions League-etablerade FC Köpenhamn.
– En kul utmaning, om än kanske något fel rent tidsmässigt för oss, men FCK ville gärna se oss som sparringpartner och ett sånt erbjudande är svårt att tacka nej till. Dessutom ger det oss goda möjligheter att träna försvarsspel…

1-10 februari:
Tränings- och matchläger i spanska Salou, tio mil söder om Barcelona.

18 februari:
Premiär i Svenska cupen, bortamatch mot Vänersborgs FK.

/Text: OH MY

Våra huvudsponsorer