1974 var det nykomlingsmöte i premiären

I dag för femtio år sedan var det nykomlingsmöte i den allsvenska premiären. Det var div. II-vinnarna Halmstads BK och Brynäs IF som möttes på Örjans vall.
HBK var tillbaka efter en säsong i tvåan medan Brynäs aldrig tidigare spelat i Allsvenskan.

HBK tog ledningen efter 9:58 då Lars-Göran Carlsson nickade in hela Allsvenskans snabbaste mål.
- Begrep bara inte hur jag kunde stå så solo. Jag fick ju tillfälle att måtta in bollen, menade han efter matchen i samtal med Hallandsposten.

I matchen 35:e minut hakades Rutger Backe upp och domaren pekade på straffpunkten. Denne ombesörjdes av Roland Fransson på bästa sätt.

Brynäs reducerade till 2-1 i matchens sista minut på en frispark av Don Andersson.

Publiksiffran var 6 772 denna påskafton 1974.

Värt att notera att Ronnie Powell debuterade i Brynäs och var med det tidernas förste utländske spelare i Allsvenskan. Debuterade gjorde även Stefan Lundin för gästrikarna. Tio år senare var han tränare i HBK...

Ovanstående bild är en faksimil från Hallandsposten 1974-04-16.